Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden rondom Feriendorf Frankenau.


Edersee
Bij echt heel laag water komen op diverse plekken langs de Edersee resten van het verzonken dorp boven water.

Op de Ederstau is ook een museum over het bombardement in 1943 en de wederopbouw daarna.

Sperrmauer op de achtergrond

Wildpark Edersee is ook zeker een aanrader om te bezoeken.

Boomkronenpad Edersee
Direct aan de zuidoever van de Edersee, bij het wildpark en Hochseilpark Edersee ligt de TreeTopWalk. Een route op 30 meter hoogte door de boomtoppen. Vanaf hier heeft men een schitterende uitzicht over de omgeving. Het is geschikt voor alle leeftijden. Ook ouders met kinderwagens kunnen het 250 meter lange pad tussen de bomen veilig lopen.
In het noordelijk deel van het Nationale Park Kellerwald-Edersee staat het imposantie Kasteel Waldeck.  Tegenwoordig is het een hotel/restaurant en museum. Zeker een bezoekje waard.


Het KellerwaldUhr bevindt zich direct achter het Feriendorf bij de ingang van het Nationaal Park in Frankenau. Het toont de verandering in de relatie tussen mens en bos – van de tijd van de wildernis, via de bostijd tot de natuurtijd in het huidige nationale park.

Kloster Haina
35114 Haina (Kloster), Wilhelm-Tischbein-Str. 25


Infozentrum Kirchlotheim
Het Nationalparkzentrum Kellerwald is in 2008 geopend voor het publiek. Op deze locatie heeft het National Park Kellerwald-Edersee al haar kennis bijeengebracht. Daarbij is ook gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën, zoals een 4D-filmzaal en andere interactieve tentoonstellingen. Er is een zeer ruime parkeergelegenheid en een prima restaurant met groot terras.

Kupfererzbergwerk Bertsch in Bergfreiheit
Er bestaat de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen door de oude mijngangen van de koperertsmijn. Dit kan het hele jaar door van 14.00 uur tot 16.00 uur, behalve in de maanden december en januari. De paden door de mijn zijn goed onderhouden en niet moeilijk te belopen.

Edelsteenslijperij Lange Bergfreiheit
De edelsteenslijperij van de familie Lange is een begrip in de wijde omgeving. Hier wordt bijna elk type steen verzaagd en geslepen. De slijperij is op bepaalde tijden te bezoeken, maar de daarnaast gevestigde winkel is vaker geopend.

De Leigroeve Christine
Aan de voet van de Iberg, direkt aan de rand van Willingen, werd meer dan 100 jaar lang leisteen ingewonnen. In de voormalige mijn, der “Grube Christine”, liggen vier kolossale leisteenbanken van 2 tot 20 m dikte. Deze hebben zich in een periode van ca. 350 tot 400 miljoen jaren ontwikkeld. Bezoekers zien hier de meer dan 800 jarige geschiedenis van de winning van het rode ijzererts. Mineralen- en Fossielenverzamelingen bevinden zich in het ernaast gelegen museum.
https://www.willingen.de/poi/schiefergrube-christine
https://www.waldecker-land.nl/wat-u-echt-moet-zien/bestemmingen-en-bezienswaardigheden/bezoekersmijnen/bezoekersmijn-leigroeve-christine.html

Schloss Waldeck
Op 200 meter boven het 27 kilometer lange meer troont het karakteristieke bouwwerk van de regio, de machtige Burcht Waldeck. Vroeger was dit een gevangenis. Tegenwoordig is er in het slot een First-Class-Hotel met verscheidene restaurants (https://www.hotel-schloss-waldeck.de/kulinarik/). Vanaf het terras heeft men een wonderbaarlijk uitzicht over de Edersee en op het Nationalpark Kellerwald-Edersee. U kunt hier komen met de auto maar ook met een idyllische kabelbaan.
https://www.waldecker-land.nl/wat-u-echt-moet-zien/bestemmingen-en-bezienswaardigheden/burchten-kastelen/slot-waldeck.html

Schloss Waldeck

Slot Friedrichstein
Schloss Friedrichstein is ontstaan in de jaren 1704 -1717 en ligt op een 300 meter hoge heuvel en reikt ver boven de stad uit. In ieder jaargetijde lokt het bezoekers van heinde en verre. Als men de berg waarop het kasteel staat te voet beklommen heeft, wordt men beloond met een schitterend uitzicht over Bad Wildungen en de omgeving. Sinds 1980 is het slot een Café/Restaurant en een Jacht- en Militairmuseum. Iedere woensdag is er een wafeldag, waarop onbeperkt wafels genuttigd kunnen worden.
https://www.waldecker-land.nl/wat-u-echt-moet-zien/bestemmingen-en-bezienswaardigheden/burchten-kastelen/slot-friedrichstein.html

Slot Wewelsburg
Als u over de A44 naar ons vakantiehuisje rijdt, ziet u vlak bij de luchthaven Paderborn dit kasteel aan uw linkerhand liggen. Een idyllisch kasteel, het enige driehoekige kasteel van Duitsland, waar tegenwoordig het Kreismuseum Wewelsburg in is gevestigd. Weinige weten echter dat dit kasteel, wiens geschiedenis teruggaat tot het jaar 1123, ook een recente zwarte bladzijde in haar bestaan heeft: Henrich Himmler had dit kasteel voorbestemd om uit te groeien tot het centrum van de SS-organisatie.

Wilhemshöhe, Kassel
Slechts zelden sluiten kunst en natuur zo perfect op elkaar aan als in Park Wilhelmshöhe. Tegenwoordig wordt dit grootste bergpark van Europa gerekend tot de indrukwekkendste creaties op het gebied van tuinarchitectuur. Het Herkules-monument en de watertrappen getuigen nog steeds van de barokke praalzucht van de vorst. In de tweede helft van de 18e eeuw werd het park veranderd in een Engelse landschapstuin. In die tijd werden het classicistische slot Wilhelmshöhe en de romantische Löwenburg gebouwd. Het slot en het slotpark werden tot 1866 gebruikt door de landgraven en keurvorsten van Hessen-Kassel en daarna als zomerresidentie door de Pruisische koningen en Duitse keizers.

Het park Wilhelmshöhe staat bekend om zijn watertrappen en fonteinen, die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. De watertrappen en fonteinen worden veroorzaakt door natuurkrachten. Er komt geen enkel hulpmiddel aan te pas.
https://www.heritage-kassel.de/standorte/bergpark-wilhelmshoehe

Residenzschloss Arolsen, Schloßstr. 27/34454 Bad Arolsen.
Gebouwd in barokstijl in de jaren 1710 tot 1810 dankt het zijn ontstaan aan prins Friedrich Anton Ulrich van Waldeck-Pyrmont (1676 tot 1728). Meer informatie op de website


Kellerwald–Hofkäserei und Jausenstube Dülfershof
Boerderij Jausen voor heerlijke kaze! Zij bereiden zelf hun kazen, worstspecialiteiten en heerlijk gebak. In de winkel vindt men meer dan 20 soorten kaas en nog veel meer lekkernijen. Als u naar Bad Wildungen rijdt komt u een klein bordje aan de linkerkant van de weg vanzelf tegen.

De Hessencourrier
De stoomtrein met historische diesellocomotieven toont de ontwikkeling van de laatste 100 jaar van de Hessiche spoorbanen. Het traject van de Hessencourier voert door de afwisselende Middelgebergte van Kassel naar Naumburg. Op de lange hellingen slepen de stoomlocomotiven van de Hessencourier zich met de krachtige stoomuitstoot bergopwaarts. Conducteurs in historische uniformen begeleiden de treinen. Bij de stations mogen de kinderen meekijken over de schouder van de stoker.

Steden
Bezoek de steden Frankenberg, Korbach, Marburg, Bad Wildungen, Fritzlar, Kassel, Winterberg, Willingen en geniet van de gastvrijhed, de “Fachwerk Hausen” en al het moois wat de omgeving te bieden heeft.

Marburg